5 безценни съвета, когато сте на излет в планината

5 безценни съвета, когато сте на излет в планината

На излет или на почивка, вижте какво е важно да се знае

В статията ще намерите няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да запазите добрия си тонус и да прекарате почивката си в планината пълноценно. Ето ги и тях:

Бъдете подготвени за всичко

Едни от най-важните неща, които са ви нужни за преход в планината са: бутилка с вода, слънце защитен крем, лекарства, глюкозни таблетки, спрей против насекоми, карта и, разбира се, мобилен телефон. Ако решите сами да тръгнете на разходка, добре е да оставите бележка на ваш близък относно маршрута, който ще поемете. Може да вземете и бинокъл със себе си за наблюдение на природата. Преди да направите своите планове за излет в планината, не забравяйте да се поинтересувате от прогнозата за времето и да се облечете според нея.

Облечете се комфортно и удобно

Подберете такава екипировка, с която нито ще ви е горещо, нито студено. За да се защитите от кърлежите е нужно да носите със себе си дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони. Вътрешният материал на облеклото ви трябва да абсорбира потта от кожата Ви, за да останете сухи. Външният слой на връхната ви дреха трябва да бъде водоустойчива и ветроустойчива. От огромно значение за дългите преходи в планината са удобните, добре прилягащи към краката обувки, пригодени за планината.

Избегнете обезводняването

Повишените нива на кръвната захар могат да доведат до увеличаване на уринирането, което води до обезводняване. За да избегнете това, пийте много течности без кофеин и захар, най-добрият вариант е водата. Ако предпочитате спортни напитки, потърсете техните видове, които не съдържат захар и са с ниско съдържание на калории.

Скандинавско ходене

Скандинавското ходене представлява ходене с помощта на щеки. Наименованието идва от това, че се практикува често в скандинавските страни. Движението е сходно с аеробиката, тоест има еднакво натоварване с ниска интензивност. Тези упражнения, можете да практикувате в планината. С тях намалявате мастната маса, укрепвате сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове и нормализирате кръвното налягане, намалявате холестерола и подсилвате костите.

Починете си и се насладете на природата

Не забравяйте – наблюдавайте природата. Преходите в планината носят голямо удоволствие. Набележете такива маршрути, които включват минаване през местен парк, природен резерват или друго живописно място, на което да откриете нови пешеходни алеи.

Related Post

thumbnail
hover

Почивка в с. Чала, Родопите |...

Бунгало Чала е разположено в едноименното село в Родопите, една от най-краси...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване край язовир Доспат | Хотелски...

Хотелски комплекс Дъбраш може да Ви осигури приказна почивка в покрайнините...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край Габрово | Къща за...

Къща за гости Дария се намира в красивата Стара планина, съвсем близо до Габр...

  • Публикувано от bgstart