Почивка на Витоша

Почивка на Витоша

Витоша е четвъртата по височина планина в България, след Рила, Пирин и Стара планина. Най-високият връх на Витоша е Черни връх, който се издига на 2290 м надморска височина. Планината се намира в западната част на страната, а в нейното подножие е разположена столицата на България – София.

Витоша е обявена за национален парк през 30-те години на миналия век, към който се обособяват два резервата – Бистришкото бранище и Торфеният резерват. Природата на планината е много разнообразна и изключително красива.

В подножието на Витоша има множество широколистни гори и поляни, а в по-горните части величествени борови гори. Платото и склоновете на върховете са обрасли с трева и ниски храсти.

От всяка част около София може да се започне поход към Витоша, като най-популярни са маршрутите от Княжево, Бояна, Симеоново, Драгалевци, Бистрица и Железница.

Витоша

Подходящи места за почивка на Витоша са хижите Алеко, Борова гора, Еделвайс, Кумата, Камен дел, Смилица, Момина скала, Есперанто, Тинтява, Планинец, Септември и др.

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Заведение в Добринище | Механа Бабуч

Механа Бабуч е едно от любимите места, както на жителите на Добринище, така и ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

ПОЧИВКА В С. БАЧКОВО | ГЬОРГОВИЯТ...

Гьорговият хань Ви предлага комфортни и достъпни нощувки, на не повече от 3км...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край гр. Своге | Комплекс...

Имате колебания къде да прекарате заслужения си отпуск? Посетете комплекс Г...

  • Публикувано от bgstart