Почивка в Стара Планина

Почивка в Стара Планина

Априлци
АприлциГрад Априлци се намира в Северозападна България. Разположен е  в подножието на  вр. Ботев, между 500 и 700м. Априлци се намира в просторна котловина в горното течение на р. Видима, където се вливат реките Новоселска и Зла река.
През последните години градът се превърна постепенно в привлекателен планински курорт с нова почивна база, нови хотели, ресторанти, заведения и др.
Град Априлци предлага на туристите възможност за риболов, алпинизъм, езда, колоездене, плуване, тенис, ски, туристически маршрути и подходящи места за лов.
______________________________________________________________________________
Арбанаси
АрбанасиАрбанаси е красиво село в централна северна България. Разположено е на 5 км. североизточно от Велико Търново, на високо плато разделящо старопрестолния град със съседната Горна Оряховица. Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред 100-те национални туристически обекта в България. Има печат в църквата „Рождество Христово“. Селото е известно с монументалните си къщи и църкви с богата украса, резба и стенопис.
______________________________________________________________________________
Белоградчик
БелоградчикБелоградчик е град, който се намира в Северозападна България, област Видин, на около 170 км от София.
Природните дадености и историческото наследство на Белоградчик го определят като атрактивен туристически обект.
Сред най-известните забележителности в региона са уникалните Белоградчишки скали. Те се намират близо до града. Този пророден феномен представлява интересни скални форми с червеникав цвят, за чийто произход съществуват много легенди.
Сред гънките на Белоградчишките скали е разположена Белоградчишката крепост. За двете й стени са използвани естествени каменни блокове.
В близост до територията на общината се намира резерватът „Чупрек“, кйто е създаден с цел опазване на най-големите смърчови гори в Стара планина.
На 18 км от Белоградчик е пещерата „Магурата“, която е една от най-големите и най-красивите прещери в България.
______________________________________________________________________________
Берковица
БерковицаБерковица е град в Северозападна България, област Монтата. Разположен е в подножието на връх Ком, сред вековни букови и смърчови гори.
Непосредствено до Берковица може да се види най-голямата културна забележителност в региона – крепостта „Калето“, а на 11 км от  града се намира Клисурският манастир „Св. Никола“.
Други известни забележителности в района на Берковица са музеят „Иван Вазов“, както и постоянната етнографска изложба и часовниковата кула.
______________________________________________________________________________
Велико Търново
Велико ТърновоГрад Велико Търново, столица на второто българско царство, се простира на двата бряга на р. Янтра, в северните предели на Предбалкана. Намира се на 240 км от София, като тук се пресичат едни от най-важните пътища на България.
На територията на Велико Търново, река Янтра е изваяла големи меандри в скалите на планината и е образувала величествения Търновски пролом. По този начин  тя опасва непристъпните някога хълмове – Царевец, Трапезица и Света гора.
Царевец заема източната част на хълмист рид, обграден от р. Янтра., като именно на това стратегическо място се развива столицата на Втората българска държава. На връхната точка от билото на Царевец се намира патрияршеският дворец. В Царевец са открити 47 църкви и над 400 жилищни помещения с многобройни накити и украшения, битова керамика, различни орнаменти и др. Днес крепостните останки са реставрирани и отворени за посетители. Специалното шоу „Звук и светлина“, чрез аудио и визуални ефекти показва величието на старата българска столица.
Регионът на Велико Търново е богат на множество културни и исторически паметници, като църкви „Св. четиридесет мъченици“, катедралата „Рождество на Пресвета Богородица“ , „Св. Георги“ и мн. други; манастири – Патриаршески „Св.Троица“, Преображенски „Св.Преображение“, Арбанашки „Св.Богородица“, Капиновски „Св. Никола“ и др.; музеи – Регионален исторически музей, Археологически музей и много други; паметници – паметник на Асеневци, мемориалът „Майка България“, Паметник на Търновските опълченци и др.
______________________________________________________________________________
Враца
ВрацаВраца е град в Северозападна България, разположен в северните склонове на Стара планина, на 110 км от София. Тук е открито едно от най-големите съкровища на България – Рогозенското съкровище.
Известни забележителности във Враца са Художествената галерия, Етнографско-възрожденският комплекс, който включва къщите Хаджитошеви, Григория, Найденов, Иван Замбин, църквата „Св. Възнесение“ и др. Интерес за туристите представляват и двете средновековни кули-крепости, Паметникът на Христо Ботев и др.
Сред най-известните природни забележителности в района са пещерата Леденика, която се намира на 16 км югозападно от Враца. През зимата и пролетта тя е ледено украсена, от където идва и името й. Единствено и само в пещерата Леденика се среща насекомото леденикус.  В града може да се посети Регионалния исторически музией, в който се съхраняват експонати от вековната история на Враца.

______________________________________________________________________________
Габрово

ГабровоГаброво е град, който се намира в Централна Северна България, разположен на двата бряга на р. Янтра, в Средна Стара планина. Намира се на 220 км от София. Габрово е известен като най-дългия град в страната – 25 км. В близост се намира туристическата местност Узана, където е географският център на България.

В района на Габрово е разположен  Национален парк „Българка“, на 1320м надморска височина. През зимата курортът предлага отлични условия за ски, сноуборд и други зимни спортове. Габрово се слави с многобройните си паметници – Параклис на Света Петка, Паметник на Васил Априлов, Паметна плоча на Света Петка, Паметник на Рачо Ковача, и мостове – Конашки, Баеш, Шиваров, Игото и др.
Градът е културен и просветен представител на страната по време на Възраждането, като тук е единственият по рода си Музей на образованието.
Най-посещаваната атракция в региона на Габрово е Архитектурно-етнографстият комплекс „Етъра“. Музеят е разположен в северните склонове на Стара планина и разкрива архитектурата, бита и стопанското минало на габровския край през Възраждането.
______________________________________________________________________________
Дряново
ДряновоДряново е град в Централна Северна България, разположен на границата между Великотърновска и Габровска област,  на 270 м надморска височина в Централна Стара планина.
Град Дряново е родно място на прочутия майстор строител Колю Фичето. Тук се намира и едноименния музей, чиято експозиция е открита по случай 170 години от рождението му.
На 4 км югозападно от Габрово, в пролома на Дряновска река, се намира Дряновският манастир „Св.Архангел Михаил“. Западно от него, в красива местност, е разположена пещерата Бачо Киро. Образувана от водите на Дряновската река, тази пещера представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2400м.
______________________________________________________________________________
Елена
ЕленаЕлена е град в Северна България, разположен в Еленската котловина, на 280 м надморска височина, в Средна Стара планина.
Елена е един от най-завладяващите български градове, намиращ се в неповторимо красива долина на Еленската река.
В региона са запазени много паметници на културата, от които 7 са с национално значение – Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично“, църквата „Св. Никола“, къщата-музей „Иларион Макариополски“, Поп Николовата къща първото класно училище „Даскаловицата“ и Петте Разсуканови къщи.
На територията на град Елена са маркирани и се поддържат две еко пътеки. Известна природна забележителност е „Водопада“ на р. Мийковица, намиращ се на 400м надморска височина. Неговите води падат от височина 9 м.
______________________________________________________________________________
Жеравна
ЖеравнаЖеравна е село в Югоизточна България, обл. Сливен. Разположено е в Средна Стара планина, на 630м надморска височина.
Жеравна е признато за архитектурен резерват, като голяма част от къщите са паметници на културата, строени по времето на българското Възраждане. Някои от тези къщи са на 300 години.
Село Жеравна е известно с многобройните си чешми, чиито води идват от местни извори.
Известни туристически обекти в в района са трите къщи-музеи, както и църквата „Св.Никола“.
Жеравна предлага добри условия за почивка и селски туризъм. Тук има множество реставрирани стари къщи, запазили възрожденският си стил и архитектура.
______________________________________________________________________________
Казанлък
КазанлъкКазанлък е град в Средна Стара планина, обл. Стара Загора. Разположен е на 380 м надморска височина, в центъра на Розовата долина.
Тази долина е известна с отглеждането на маслодайната роза, пренесена тук през 16 век и превърнала се в един от символите на България. От нея се получава розово масло, което се използва най-вече в парфюмерията. В Казанлък може да се посети музеят на розата, проследяващ 330 годишнината от историята на българското розопроизводство.
Известен древен археологически паметник в района е Казанлъшката тракийска гробница, която е редовно отворена за посетители.
На около 10 км от Казанлък може да се посети Голямата Косматка, представляваща храм-гробница, а на 7 км – язовирът Копринка, в който са скрити останките на древния град Севтополис.
______________________________________________________________________________
Калофер
КалоферКалофер е град в Южна България, обл. Пловдив. Разположен е в подножието на вр. Ботев, на 610 м надморска височина в Средна Стара планина.
Градът представлява своеобразен вход към Национален парк „Централен Балкан“. От това място тръгват множество маршрути за природолюбителите и любителите на пешеходен туризъм.
Калофер е роден град на Христо Ботев. Сред най-интересните забележителности в града е едноименния Националният музей.
Калофер е град със запазени традиции, като тук могат да се видят множество действащи църкви, манастири и параклиси. Може да се посети и едно от първите училища в България – училището на Даскал Ботьо Петков.
На 8 км от града, в местността Бяла река, се намира еко пътека „Бялата река“, която е част от едноименен комплекс. На десния браг на Бяла река е разположен калоферският манастир „Св.Рождество Богородично“, в който може да се пренощува. Калофер е изходен пункт към хижа Рай, водопад Райското Пръскало и връх Ботев.
______________________________________________________________________________
Копривщица
КопривщицаКопривщица е град в Западна България, обл. София. Разположен е в най-високата част на Средна гора, по бреговете на река Тополница.
Копривщица е малко, живописно градче, съхраняващо характерните белези и традиции на възрожденските градове. Тук е пълно със забележителности и паметници на културата, сред които са къщите музеи на Тодор Каблешков, Любен Каравелов и Георги Бенковски, Димчо Дебелянов и др.
Копривщица се характеризира с множество старинни къщи, боядисани в различни цветове, с каменни мостове и чешми.
Изключително ценен паметник на изкуството в града е църквата „Успение Богородично“.
______________________________________________________________________________
Котел
КотелКотел е град, който се намира в Източна България, обл. Сливен. Разположен е на 500м надморска височина в Източна Стара планина.
Котел е планински курорт с национално значение. Чрез Котленския проход се свързват селищата от двете страни на Стара планина.
Градът е старо българско селище, а неговите околности са били обитавани от дълбока древност, за което свидетелстват много археологически открития.
Котленските извори подхранват Котленската река, която е приток на Луда Камчия. В района на града има много пещери, които са изследвани още от далечно минало. Дряновската пещера е най-посещаваната и се намира в групата пещери около р. Сухойна.
В Котел могат да се посетят и исторически паметници на културата като Пантеона на Георги Раковски, Музея на котленските възрожденци и Природонаучния музей.
В непосредствена близост до града е разположено старинното красиво българско село Жеравна.
______________________________________________________________________________
Тетевен
ТетевенТетевен е град в Централна Северна България, обл. Ловеч. Разположен е по река Бели Вит.
Районът на града е бил населен от древни времена, което е доказано от множество археологически находки. Тук има много тракийски гробници в могили.
Интересни за туристите в Тетевен са старите тетевенски къщи, обявени за паметници на културата – Йорговата къща, Хаджиивановата къща, Бобековата къща, както и градският манастир „Св. Илия“.
В Историческия музей на града са запазени образци на художествените занаяти, богослужебни книги и други.
Близо до Тетевен може да се посети резервата „Царичина“, с над 600 растителни вида. В околностите има няколко туристически пътеки, едната от тях води до красивия водопад „Скока“, чиито води се спускат от 30м височина.
Манастирите, които могат да се посетят в района на Тетевен са Гложенски манастир, „Св.Илия“, параклис „Покров Богородичен“ и др.
______________________________________________________________________________
Троян
ТроянТроян е град, който се намира в централната част на Северна България, обл. Ловеч. Раположен е по бреговете на река Бели Осъм, на 395 м надморска височина. Град Троян е център на културата и просветата. Тук са запазени много стари къщи във възрожденски стил, които напомнят за стария град и неговата типична атмосфера.
Троян предлага невероятни възможности за туризъм и почивка. Освен за пешеходен туризъм, районът е подходящ и за лов и риболов, езда и др.
Близки до града дестинации са резерватът „Джендем“, , където могат да се видят 30 водопада с височина над 20м, резервата „Козя стена“, в който се отглеждат и опазват защитени растителни видове, сред които и еделвайс.
На 10 км от град Троян се намира Троянският манастир „Успение Богородично“, който е един от най-големите в България.

______________________________________________________________________________
Трявна
ТрявнаТрявна е малък град в Централна Северна България, обл. Габрово. Разположен е в китна долина, на 440 м надморска височина край Дряновска река.
Сред най-известните забележителности в Трявна е Специализираният музей на резбарското и етнографското изкуство „Даскаловата къща“, който е и сред Стоте национални исторически обекта.
Старата част на града е запазена във възрожденския си стил, с автентични къщи и работилници, някои от които действащи и до днес. Тук могат да се посетят къщите музеи – „Славейковата къща“, къщата на Ангел Кънчев и др. Навремето в Трявна е бил първият в страната санаториум за белодробни заболявания.
В района е и Природен парк „Българка“,  създанен с цел опазване и поддържане на буковите гори.
Близо до Трявна могат да се посетят селата Скорци и Боженци, местностите Виканата скала, Студен кладенец, редица параклиси и еко пътеки.
______________________________________________________________________________
Шипково
ШипковоШипково е село в Северна България, обл. Ловеч. Намира се на на 690 м надморска височина, в Централна Стара планина.
Шипково се слави със своите минералните извори, лековити и полезни за здравето. Водата лекува множество бъбречни, белодробни, стомашни и други болести.
На 2 км от селото се намира минералният извор с температура на водата 32 градуса и идеални условия за балнеолечение. В курорта има открит минерален басейн, както и балнеологичен комплекс.
Регионът на Шипково е застроен с множество хотели, вили и къщи за гости.

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Почивка в с. Чала, Родопите |...

Бунгало Чала е разположено в едноименното село в Родопите, една от най-краси...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване край язовир Доспат | Хотелски...

Хотелски комплекс Дъбраш може да Ви осигури приказна почивка в покрайнините...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край Габрово | Къща за...

Къща за гости Дария се намира в красивата Стара планина, съвсем близо до Габр...

  • Публикувано от bgstart