Почивка в Средна гора

Почивка в Средна гора

Баня
град БаняГрад Баня се намира в южната част на България, община Карлово. Градът е разположен по южните склонове на Средна гора, на 150 км от София.
Баня е курортно селище с много лечебни и минерални извори. Функционират основно 2 плажа с басейни с минерална вода, като има изградени и санаториуми със спортни и рехабилитационни центрове, балнеоложки центрове и др.
Особено известни за климато профилактика и балнеолечение в града са Карловските бани, където има близо 70 минерални извора с температура на водата около 46 градуса.
Природна забележителност в района е водопадът „Карловско пръскало“, който е с височина 30м.

Хисаря
ХисаряХисаря е град в Южна България, област Пловдив. Разположен е на 365 м надморска височинам, в южното подножие на Средна гора.
Наличието на лечебните минерални извори в района на Хисаря е било открито още по римско време. Днес градът е известен и развит съвременен балнеоложки курорт, където са изградени множество санаториуми, спа хотели, почивни домове и др.
В Хисаря има 22 минерални извора, в повечето от които температурата на водата достига до 52 градуса. Водата е подходяща както за лечение, така и за пиене.
В района на града има множество останки от минали заселници от римско време – Хисарската крепост, парк „Момина сълза“ и др.
В околностите на Хисаря могат да се посетят много църкви, както и археологическият център Старосел, в който има останки от няколко храма и кралски гробници.

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Почивка в с. Чала, Родопите |...

Бунгало Чала е разположено в едноименното село в Родопите, една от най-краси...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване край язовир Доспат | Хотелски...

Хотелски комплекс Дъбраш може да Ви осигури приказна почивка в покрайнините...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край Габрово | Къща за...

Къща за гости Дария се намира в красивата Стара планина, съвсем близо до Габр...

  • Публикувано от bgstart