Почивка в Осоговска планина

Почивка в Осоговска планина

Осоговската планина се простира в България и Република Македония. Разположена е между котловините Кюстендилска, Каменишка и Славище. Най-високият връх в Осоговска планина е връх е Руен (2251м).
Осогово е лесно достъпна и проходима планина, с много маркирани туристически маршрути. В северната част има мощен разлом, от повърхността на който извират Кюстендилските термални извори.

Осоговкса планина предлага множество забележителности и места за почивка. Тук може да се посетят параклисът „Св. Петър и Павел“, Границкия манастир „Св. Лука“ , парк „Хисарлъка“ със средновековната крепостна стена, както и много  други туристически и природни забележителности.

Кюстендил
КюстендилКюстендил е град в Югозападна България, обл. Кюстендил. Разположен е в Осоговска планина, на 527 м надморска височина.
Градът е известен като център на Кюстендилското поле-овощна градина на България, а също и като града на художниците. В Кюстендил се отглеждат най- големите и сочни български череши. Градът е предпочитана дестинация за спа и балнеолечебен туризъм, като в района има над 40 извора с топла минерална и лековита вода.
Сред най-известните исторически забележителности в района са Регионалния исторически музей „Академик Йордан Иванов“, къщата-музей „Емфиедчиевата къща“, къщата-музей „Ильо Войвода“, къщата-музей „Димитър Пешев“ и други, редица български църкви, като „Св.Георги“, Възрожденската църква „Успение Богородично“, Възрожденската църква „Св.Димитър“ и други.
______________________________________________________________________________

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Почивка в с. Чала, Родопите |...

Бунгало Чала е разположено в едноименното село в Родопите, една от най-краси...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване край язовир Доспат | Хотелски...

Хотелски комплекс Дъбраш може да Ви осигури приказна почивка в покрайнините...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край Габрово | Къща за...

Къща за гости Дария се намира в красивата Стара планина, съвсем близо до Габр...

  • Публикувано от bgstart