Пет екопътеки в България, които ще ви накарат да се върнете отново

Пет екопътеки в България, които ще ви накарат да се върнете отново

Имате нужда от разходка сред природата? Изминете някоя екопътека. В България има много и всяка една от тях ще ви „подари“ незабравими моменти.

Дряновска екопътека

Дряновската екопътека се намира в близост до Дряновския манастир. В непосредствена близост до началото й се намира пещерата Бачо Киро, която задължително трябва да посетите, ако се намирате в местността. Екопътеката преминава покрай поречието на две реки (Андъка и Дряновска). Изкачвайки се по нея, можете да се полюбувате на невероятните гледки, разкриващи се към каньоните на реките.

Вазова екопътека

Вазовата екопътека се намира в близост до село Бов. Екопътеката се вие сред красива иглолистна гора. Не е трудна за преминаване, макар че изкачването е все нагоре през гората. Екопътеката завършва с водопада Скакля, който е и четвъртият по големина в страната. След като излезете от гората и погледнете право пред себе си, пред погледа ви ще се разкрие водопадът. А ако решите до достигнете до самия край на екопътеката, ще се озовете на ръба на величествена скала с височина над 100 метра.

Най-добре е да посетите мястото в началото на пролетта, когато снеговете се топят, защото именно тогава водопадът е най-пълноводен. Екопътеката носи това име, защото именно този кът е бил често посещаван от Вазов.

Врачанска екопътека

Врачанската екопътека се нарича още и Боров камък (а някои я наричат и Згориградска екопътека, тъй като води началото си от село Згориград, близо до Враца). Краят на екопътеката е при хижа Пършевица. Екопътеката преминава покрай водопад Боров камък и се изкачва до върха му. Тъй като тя се намира във Врачанския балкан, денивелацията е голяма, а някои от множеството стълби, разположени по протежението ѝ, са доста стръмни. Това я прави неподходяща за хора, имащи страх от височини.

Крушунска екопътека

Крушунската екопътека е една от най-късите в страната, но и една от най-впечатляващите. Тя обхваща района около Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. Ако посетите екопътеката, можете да се полюбувате на всички водопади, намиращи се тук, както и на малките езерца, които те образуват. Мястото наистина е възхитително, дори приказно. Около водопадите има изградени мостчета, които правят придвижването до тях възможно.

Искър-Панега – екопътеката край Луковит

Тази екопътека е съвсем равна. Разположена е по част от дължината на река Златна Панега. Още в началото на екопътеката обаче ще разберете, че сте попаднали в един невероятен свят. Тук всичко сякаш е застинало. Дори и масленозелената река Златна Панега почти не се движи. Цветът на водата в действителност е зелен, а самата тя извира от един от най-големите карстови извори в страната, намиращ се близо до град Луковит.

Тук ще можете да прекарате няколко часа сред природата, а ако искате да си починете за по-дълго, можете да се възползвате от изградените големи беседки и каменни барбекюта.

Това са само пет от екопътеките, които можете да преминете в България, но те всъщност са много повече. И всяка една от тях ще ви впечатли с нещо.

Източник: nasamnatam.com

Виж също

thumbnail
hover

Почивка в с. Чала, Родопите |...

Бунгало Чала е разположено в едноименното село в Родопите, една от най-краси...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване край язовир Доспат | Хотелски...

Хотелски комплекс Дъбраш може да Ви осигури приказна почивка в покрайнините...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край Габрово | Къща за...

Къща за гости Дария се намира в красивата Стара планина, съвсем близо до Габр...

  • Публикувано от bgstart