На почивка в Пирин

На почивка в Пирин

Най-привлекателното в офертите за почивка в българските планини безспорно са магическата им и неповторима природа, свежият и чист въздух и перфектните условия, които предлагат на всички любители на планинския и ски туризъм.

А според една голяма част от най-запалените родни планинари Пирин е най-красивата, величествена и страховита планина в България. Най-голямото й очарование всъщност са значително по-малките разстояния в сравнение с Рила, а да не говорим пък с Родопите и със Стара планина. Именно това позволява само за няколко дни преходи да успеем да видим голямо разнообразие от невероятни гледки и да се насладим на красотата на необятни гори и полета.

Светът на флората и фауната в Пирин е изключително богат, заради наличието на множество и разнообразни растителни пояси, които влияят и върху животинския свят. За символ на планината е прието растението еделвайс, чийто вид е защитен. Точно заради уникалната природа през втората половина на миналия век е създаден Национален парк “Пирин”, който днес обхваща почти цялата северна част.

Пирин изобилства и с кристално сини и ледникови езера, които са разположени в гъста мрежа, и от високи върхове, от които има невероятна гледка във всички посоки. В подножието на планината пък са сгушени едни от най-красивите български градчета, сред които Банско, Сандански, Мелник и Гоце Делчев. В тях всеки турист спокойно може да съчетае любимите си планински или ски емоции с изобилие от културен и селски туризъм.

Банско

Банско е разположен в подножието на Пирин и е един от най-големите ни зимни курорти. Той предлага на своите гости чудесни условия за ски туризъм, благодарение на модерните си ски-съоръжения и новия кабинков лифт. И всичко това върви в перфектна комбинация с автентична българската архитектура от миналия век и вкусни традиционни български гозби. Историческите забележителности, които могат да се видят в Банско, са църквата “Св. Троица”, къщите музеи на Паисий Хилендарски и Никола Вапцаров, Веляновата къща, църквата “Света Богородица”, постоянната иконна изложба и много други. В Банско се намира и едни от най-модерните спа хотели, които очароват посетителите с удобство, комфорт и традиция.

Мелник

Мелник е най-малкият град в България, който съществува още от Античността. Той очарова туристите си със старинните си къщи, с богатата си архитектура, с легендарната история, с прекрасната си природа и с множеството си домашни ароматни вина. Заради всичко това съвсем естествено градът е обявен за културно-исторически резерват. В близост до Мелник се намират редица забележителности като Роженския манастир, Самуиловата крепост и местността Рупите.

Сандански

Може би малко от вас знаят, но Сандански е построен на територия, на която някога се е намирало тракийското селище Медиус, заради което в него е съхранено богато древно и антично наследство. В града могат да се видят останките на тракийски селища край местностите Побит камък, Боруна, Падината и Мухово. Други интересни забележителности, които туристите не бива да пропускат, са Епископската базилика, Гробницата мавзолей и Археологическия музей.

Гоце Делчев

Гоце Делчев е разположен на двата бряга на Неврокопската река, която тече на три километра източно от него. Градът има голям туристически потенциал заради своята богата история, стара архитектура и уникална вътрешна уредба. А в близост до него се намират останките от средновековната крепост Мамина кула, архитекурният резерват Делчево и манастирът “Света Богородица“

Related Post

thumbnail
hover

Почивка в с. Чала, Родопите |...

Бунгало Чала е разположено в едноименното село в Родопите, една от най-краси...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Настаняване край язовир Доспат | Хотелски...

Хотелски комплекс Дъбраш може да Ви осигури приказна почивка в покрайнините...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Почивка край Габрово | Къща за...

Къща за гости Дария се намира в красивата Стара планина, съвсем близо до Габр...

  • Публикувано от bgstart